Warmtepomp: nieuwe bron van geluidsoverlast?

Na het verkeer, de buren en het muziekevenement komt langzaam maar zeker een nieuwe bron voor in het lijstje ‘veroorzakers van lawaaioverlast’: de warmtepomp. Op weg naar een gasloze woning zoeken we naar alternatieven voor de CV-ketel en de warmtepomp is daar een populaire vervanger voor. Het is echter een luidruchtige installatie die niet in het huis, maar in de tuin wordt geplaatst. En dat zorgt voor problemen. De Rijdende Rechter is zich al aan het inlezen over dit onderwerp…

Wat is warmtepomp?

Warmtepompen halen met een warmtewisselaar warmte uit de lucht, bodem of grondwater. Deze warmte wordt vervolgens door de warmtepomp naar een hogere temperatuur gebracht en gebruikt als ruimteverwarming. De meeste geluidshinder komt van het buitengedeelte van de warmtepomp, die de lucht van buiten naar binnenhaalt.

Oftewel de warmtepomp is een lawaaischopper. Niet voor niets zal de installateur van het systeem u adviseren de warmtepomp zo ver mogelijk van uw huis te plaatsen, want ‘dan heeft u er het minst last van’, maar daar zullen de buren waarschijnlijk niet blij mee zijn.

Gezondheidsproblemen

Uit recent onderzoek is vast komen te staan dat geluidsoverlast gezondheidsproblemen veroorzaakt. Door te weinig slaap en concentratie ontstaan er psychische klachten en hart- en vaatziekten, wat leidt tot tientallen doden en een veelvoud aan zieken op jaarbasis.  Wet- en regelgeving  rondom geluidsoverlast wordt daarom steeds strenger.

Er is echter (nog) geen geschikte regelgeving voor de geluidsoverlast van de warmtepomp, en dus zijn er geen voorschriften waar die moet worden geplaatst. En komt die vaak zo ver mogelijk van het huis in de tuin te staan. Of nabij de erfgrens bij de buren.

Oplossing

Natuurlijk hebben wij bij Greenwall een oplossing voor dit probleem.  Een geluidwerende schutting van Greenwall om de installatie heen plaatsen levert een aanzienlijke geluidsreductie op. Door de begroening is het geluidsscherm prima in de tuin in te passen. En met een deur of poort er in blijft de compressor voor onderhoud gewoon toegankelijk. We hebben er samen met onze groenpartners inmiddels een aantal gerealiseerd. Maar is dat de beste oplossing?

“Is symptoombestrijding de beste oplossing voor de geluidsoverlast van de warmtepomp?”

We kunnen ook aan de leveranciers van de warmtepompen vragen om een oplossing binnenshuis te bedenken. Ze waren destijds met de ontwikkeling van de CV-ketel ook in staat om binnenshuis een brandje te stichten om ons water te verwarmen. Of moet de installatie wellicht ondergronds worden gebouwd?

Naar onze mening moet het probleem niet bij de buren worden neergelegd. Of neergezet.  Houden we alleen de Rijdende Rechter maar mee aan het werk…

Relevante berichten