Een geluidsscherm aanschaffen, hoe gaat dat in z’n werk?

Na lang wikken en wegen heeft u besloten om een geluidsscherm rond uw tuin te zetten. Het verkeer langs uw huis wordt steeds drukker, de kinderen van de buren steeds rumoeriger en de rust & stilte in uw tuin is inmiddels ver te zoeken. Maar waar begint u? En wie betaalt het? Wij hebben een stappenplan opgesteld.

Stap 1: Laat u goed adviseren.

Geluidsoverlast is een complex iets en bovendien bijzonder subjectief. Waar uw lief 8 uur onafgebroken op 1 oor ligt, kunt u de halve nacht wakker liggen van het geluid van buiten.

Daarnaast is er veel verwarring over het effect van een geluidsscherm. Geluidsisolatiewaardes worden (onterecht) vergeleken met effectieve te bereiken reducties en beloofde resultaten van 50-80% doen vermoeden dat we het huidige geluidsniveau kunnen halveren. Wat niet het geval is helaas.

U kunt tegenwoordig bij uw hovenier terecht voor vragen over geluidsreductie. Zij hebben geluidwerende tuinschermen in hun assortiment en kunnen u goed adviseren over de juiste hoogte, lengte en plek van het scherm. Een overzicht van deze hoveniers vindt u hier.

Ga voor een grondig en juridisch onderbouwd advies te rade bij een akoestisch adviesbureau. Zij zijn in staat om te berekenen welke effect een geluidsscherm heeft in uw tuin.

Stap 2: Informeer naar de kosten.

Een geluidscherm kost meer dan een schutting. Wees daarvan bewust als u daarover nadenkt. Het voordeel van de aanschaf van een geluidswerende schutting is dat u investeert in leefcomfort, uw woning meer waard wordt en u bijdraagt aan een betere leefomgeving.

Stap 3: Wat doet uw gemeente?

Wellicht bent u niet de enige in de buurt die last heeft van geluidsoverlast. Informeer daarom eens bij de gemeente of het probleem structureel is en of er plannen zijn om die op te lossen. Wellicht kan de gemeente bijdragen aan een oplossing door mee te betalen aan het scherm of soepel om te gaan met uw vergunningaanvraag.

Stap 4: Maak uw keuze.

Als u overtuigd bent van het effect van een geluidsscherm, het budget toereikend is en de gemeente meewerkt, staat niets u meer in de weg om het beste geluidsscherm in uw situatie te kiezen.

De voordelen van een Greenwall geluidsscherm zijn duidelijk: groen begroeid  op het moment van leveren, snel plaatsbaar door gebruik te maken van prefab elementen en geen graafwerk omdat het scherm op (en dus niet in) de grond komt te staan.

Uw hovenier kan vervolgens het geluidsscherm leveren, plaatsen en desgewenst onderhouden.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op of kijk voor meer informatie op deze pagina: Bent u particulier?

Relevante berichten