Hebben bewoners inspraak op de plaatsing van geluidsschermen door de gemeente?

Gefeliciteerd! Uw gemeente is van plan iets te doen aan de geluidsoverlast bij u in de omgeving. En nu? Heeft u nog invloed op de maatregelen die ze willen gaan treffen? En welke mogelijkheden zijn er eigenlijk?

Waarom geluidsmaatregelen?

Er zijn verschillende redenen voor een gemeente om maatregelen te nemen tegen geluidoverlast. De belangrijkste reden is dat er een nieuwe weg wordt aangelegd, of een bestaande weg een andere functie krijgt. De toename van het verkeer zal geluidoverlast kunnen veroorzaken en de wet zegt dat de gemeente in dat geval verplicht is om daar iets aan te doen. Het kan ook zijn dat er gebouwd gaat worden, bestemmingsplannen wijzigen, of de openbare ruimte een andere functie krijgt. Ook dan heeft de omgeving recht op een compensatie.

Minder voor de hand liggende redenen zijn er ook. Bijvoorbeeld als een wethouder zich met een (dreigend) burenconflict gaat bemoeien. Of milieuvergunningen worden ingetrokken omdat een bedrijf teveel geluid produceert.

“Een wethouder die zich met een (dreigend) burenconflict gaat bemoeien kan een reden zijn om een geluidsscherm te plaatsen.”

In het algemeen wil de gemeente tegenwoordig graag in goed overleg met de buurt maatregelen treffen tegen de lawaaioverlast. Vaak worden informatieavonden georganiseerd en krijgt de buurt  inspraak mogelijkheid. De ideeën die de gemeente, soms samen met een verkeersdeskundige of ingenieursbureau presenteert, variëren van het plaatsen van snelheidsbegrenzers, het aanleggen van stil asfalt, tot het realiseren van een grondwal of het plaatsen van een geluidsscherm.

Die volgorde wordt bewust gehanteerd. Snelheidsbegrenzing is vaak het goedkoopst, een geluidsscherm is het meest effectief.Bel mij terugStuur door naar collega

Waarom een geluidsscherm?

Waarom is een geluidsscherm het meest effectief? Het is (samen met de grondwal) de enige methode die de bron van het geluid (het verkeer) fysiek afschermt van de omgeving. Het geluid wordt dus letterlijk tegengehouden.  De eerste 2 methodes zijn gebaseerd op vermindering van de productie van geluid (langzamer rijden en stiller asfalt) en daardoor gunstiger rekenmethoden. Een grondwal is goedkoop en ook zeer effectief, maar werkt minder goed dan een geluidsscherm en neemt (te) veel ruimte in beslag.

Wat kunt u als inwoner doen?

Bezoek de informatieavonden en benut de inspraakmogelijkheid. Geef uw voorkeur voor een bepaalde methode aan. In overleg met de gemeente is er tegenwoordig veel mogelijk.

Bent u geïnteresseerd in een geluidsscherm van Greenwall, omdat het duurzaam is, geluidsreductie combineert en een mooie groene en rustieke uitstraling heeft, geef dit dan als mogelijke optie aan. Download onze brochure of stuur die door naar de plannenmakers.

Informeer ons ook. Wellicht is Greenwall in de gelegenheid om (met uw wensen) met de gemeente in gesprek te gaan. En vragen (die er ongetwijfeld zullen zijn) snel en deskundig te kunnen beantwoorden.

Wat kan de gemeente doen?

Ook de plannenmakers nodigen wij uit om met ons het gesprek aan te gaan. Zijn duurzaamheid, landschappelijke inpasbaarheid, een gezonde leefomgeving en een bewezen geluidreducerend resultaat tegen een redelijke prijs belangrijke voorwaarden, dan is een geluidsscherm van Greenwall de beste optie.

Relevante berichten

Wat kost een geluidsscherm?

Waarschijnlijk is het de meest gestelde vraag als wij met belangstellenden praten over onze producten: wat kost dat nou, een geluidsscherm? Wij beantwoorden die vaak

Lees verder »