Een geluidsscherm in de tuin: wat (niet) te doen

Heeft u last van geluid in uw tuin door een drukke weg, een kinderdagverblijf, een industrieterrein of een andere bron van geluid? Of bent u juist de veroorzaker van geluid? Een geluidwerende erfscheiding kan de oplossing zijn, maar dat is lang niet altijd het geval. Hierbij een overzicht van wat wel en wat niet te doen, indien u een geluidsscherm wilt plaatsen.

WEL: Plaats een geluidsscherm zo dicht mogelijk bij de bron

Een geluidsscherm is het meest effectief wanneer u deze direct bij de bron plaatst. Door zowel de afscherming als de geluidsabsorberende werking van het scherm, wordt een optimale reductie behaald.

NIET: Een geluidsscherm als ‘schutting’ plaatsen als zowel bron als ontvanger ver weg zijn.

Hoe verder weg de geluidsbron is, hoe groter en hoger het geluidsscherm moet zijn om een goede demping te realiseren. Heeft u een tuin van 25 meter diep en bevindt zich op 40 meter een druk plein? Dan bereikt u met een geluidsscherm van normale hoogte (tot +/- 2.5 meter) alleen resultaat direct achter het scherm. Bovendien is dit resultaat niet beter dan wanneer er een zware schutting wordt geplaatst.

WEL: Ga in gesprek

Bespreek met uw buren wat de mogelijkheden zijn om een geluidsbron te dempen. Een ingreep aan de bron voor 400 euro kan effectiever zijn dan een investering van 20.000 euro in een geluidsscherm. Als er discussie bestaat over het al dan niet overschrijden van wettelijke geluidsplafonds, neem dan contact op met uw gemeente voor advies en procedures.

NIET: Een geluidsscherm plaatsen zonder deskundig advies

Het onjuist plaatsen van een geluidsscherm kan vervelende gevolgen hebben. Een geluidscherm te dicht bij een airco-unit kan grote gevolgen hebben voor de werking van het apparaat (onvoldoende ventilatielucht). Een hoog geluidsscherm zonder stevige fundatie/constructie levert gevaar op bij storm en windstoten.

WEL: Verminder reflecterende oppervlakken

Heeft u een reflecterend oppervlak in de tuin, bijvoorbeeld een grote overkapping, een stenen muur of een water partij, dan kunt u geluidsabsorberend materiaal plaatsen om geluidreflecties (klankkast effect) te verminderen. Dit is effectief als u de bron of de ontvanger van het geluid bent.

Relevante berichten